skabb hos människa

skabb hos människa

Skabb är en mycket smittsam hudsjukdom som orsakas av ett kvalster som gräver in i huden och ger en intensiv , kliande utslag . SKABB kvalster lever på människoblod och behöver värme av den mänskliga kroppen för att överleva. Skabb drabbar människor i alla åldrar och etniska bakgrunder över hela världen. Vem som helst kan få skabb

Orsaker

Skabb orsakas av kvalster , även känd som Sarcoptes scabiei . Värmen från den mänskliga kroppen kommer att locka skabb kvalster . Den kvinnliga mite kommer då att håla under huden , där hon kommer att lägga ägg och lämna avföring . Ibland kan man se de små trådliknande tunnel som den kvinnliga mite skapar under huden . Skabb kan spridas från person till person , främst från direkt hudkontakt. Skabb kan också spridas genom att dela kläder , sänglinne eller andra personliga tillhörigheter med någon som har skabb .

Symtom

Skabb orsakar svår klåda , som oftast är värre på natten . Ett annat symptom på skabb är hudutslag . Detta visar vanligtvis upp på din hud som en linje eller ett band av blåsor eller små röda bulor . Skabb symptom uppträder vanligen på vuxna mellan fingrarna , på handlederna eller armbågar , på penis för män , kring bröstvårtorna på kvinnor , och på skinkorna och midjelinjen .

Diagnos Skabb kan diagnostiseras av läkare . Vissa läkare kan titta på din hudutslag och avgöra om det är en skabb utslag . Ibland finns det tillfällen som innebär ytterligare tester för skabb vara ordentligt diagnosen . Vissa läkare kan samla hud avskrap , som innebär att hälla lite mineralolja på det smittade området i huden . Då läkaren kommer skrapa bort ett prov med en skalpell . Ett annat test som läkare använder är ett bläck test eller bläck håla test . Din läkare kommer att ta en tuschpenna och stroke den över kliande området . Den resterande bläck på huden kommer att torkas av med en spritsudd eller vanligt vatten . Om en håla är närvarande, kommer det att absorbera bläcket och visas som en mörk linje .

Behandling

Den goda nyheten är att skabb kan behandlas . Behandling för skabb innebär döda kvalster och deras ägg. Skabb kan behandlas med hjälp av receptbelagda mediciner som din läkare ordinerat . Om du har tecken eller symtom vara smittade med skabb , uppsök läkare för behandling . Det finns inga over-the-counter medicin som ska bota skabb . Men du kan köpa över disk medicin som hydrokortison kräm och /eller Benadryl att lindra klåda .

Förebyggande

Det enda sättet att förhindra att skabb är att undvika kontakt med en person som är smittad . Detta innebär också att undvika att dela med sig av kläder, sängkläder och personliga tillhörigheter . Familj och hushåll medlemmar som kommit i direkt hudkontakt med någon smittats med skabb bör behandlas , om de visar symtom eller inte . Det kan ta två till sex veckor innan en ny smittad person kommer att märka någon klåda eller utslag . Människor som redan har haft skabb och är nytt exponeras kan visa symtom på en till fyra dagar .


Relaterade artiklar


hur man : Black Widow bita behandling
geting - sting huskurer
hur man gör en naturlig " grön "Mosquito bug myggmedel
livscykel malariaparasiten
historien om Rocky Mountain spotted fever
hur man ska behandla ett bi sting med hjälp av naturläkemedel
leishmaniasis livscykel
hur man gör chiggers stoppa klåda
om fästingbett
hur man gör grädde mirakel helande